İçerik Tablosu
Lens Nasıl Takılır ?
Lens nasıl takılır ? sorunuza bu yazımızla tüm detaylarıyla birlikte cevap veriyoruz. Kontak lenslerini takmak başlarda zor ve korkutucu görünebilir fakat endişelenmeyin. Biraz alıştırma yaptıktan sonra kolaylıkla lenslerinizi takabileceksiniz. Lensi gözüne yerleştirmeyi kolaylaştırmak için göz kapaklarınızı açık tut. Lenslerini çıkarmak için de benzer bir işlem yapacaksınız. Her şeyden önce göz sağlığınızı korumak için lenslerinizi doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olun.
Lens Nasıl Takılır Adımları

lens nasıl takılır 1. ellerini yıka
1. Ellerinizi kokusuz bir sabun ve ılık suyla yıkayın. Ellerinizi ıslatın daha sonra elinize sabunu sürün ve en az 30 saniye ellerinizi ovalayın. Elinizde sabun artığı kalmayana kadar ellerinizi iyice durulayın. Geriye partikül kalmaması için ellerinizi kuru, temiz bir mikrofiber bir havluyla kurulayın.
- Ellerinizi kurulamak için daima temiz, kuru bir havlu kullanın.
- Mikrofiber havlular, ellerinde lenslerine yapışabilecek hav veya tüy bırakma ihtimali daha düşük olduğu için en iyi bir seçenektir. Eğer mikrofiber havlunuz yoksa ve gözleriniz hassassa ellerini açık havada kurutabilirsiniz.

lens nasıl takılır 2. lens kutunuzu açın
2. Kontak lens kutusunun bir tarafının kapağını çıkarıp kenara koyun. Lenslerini karıştırmaktan ya da yanlışlıkla zarar vermekten kaçınmak için her seferinde kontak lens kutusunun sadece bir tarafını açın. Her zaman aynı taraftan başlamayı alışkanlık hâline getirin.
Örneğin, önce sağ, sonra sol lensini takabilirsin.

lens nasıl takılır 3. parmak ucunuza yerleştirin
3. Lensini kutudan çıkarmak için parmak ucunuzu kullanın. Kutuyu kendinize doğru çevirin, ardından parmak ucunuzu hafifçe lensin üzerine bastırın. Lens parmak ucuna yapıştıktan sonra parmağınızı yavaşça kutunun dışına çekin ve lensi avcunuzun içine alın.
- Lensi almak için tırnaklarınızı kullanmayın, yoksa lense zarar verebilirsin.
- Lenslerine çok titiz davranın çünkü yumuşak silikon oldukları için çok kolay zarar görebilirler.
Eğer lens kutunun kenarında yapışıp kalırsa onu yerinden oynatmak için kutuyu hafifçe sallayın. Nemlendirmek için de lensin üzerine biraz daha solüsyon dökebilirsiniz.

lens nasıl takılır 4. lensi durulayın
4. Lens solüsyonu ile lensi durulayın. Lensi avcunuzun ortasına getirin, üzerine biraz lens solüsyonu dökün. Üzerinde kalıntı olmadığından emin olmak için lensinizi inceleyin. Üzerinde kalıntı görmüyorsanız lensi ovalamanız gerekmez.
- Eğer lens üzerinde kalıntı görürseniz üzerine biraz daha lens solüsyonu dökün ve kalıntıyı çıkarmak için parmak ucunuzla lensi hafifçe ovalayın.
- Lenslerinizin üzerinde asla musluk suyu kullanmayın. Lenslerini durulamak için daima lens solüsyonu kullanın.

lens nasıl takılır 5. lensi iç bükey olarak parmak ucunuza yerleştirin
5. Lensi, içbükey tarafı yukarıda olacak şekilde işaret parmağınızın üzerine yerleştirin. Lensi tırnağınıza değil işaret parmağınızın ucuna yerleştirin. Parmağınıza lensin çukur kısmının oturduğundan ve kenarlarının parmağınıza yapışmadığından emin olun. Lens küçük bir kâseye benzemeli.
Eğer kenarlar geniş duruyorsa lens ters dönmüş demektir. Lensi tekrar avucunuza koyun ve parmak ucunuzu kullanarak lensi nazikçe çevirin.
6. Gözünü gerekirse baş ve orta parmağınızla açık tutun. Aynaya bakın. Ardından, lensi tutan elinin orta parmağı ile göz kapağını hafifçe çekin. Eğer gözlerin dokunmaya karşı hassas ise üst göz kapağınızı da tutmanız gerekebilir. Üst göz kapağını kırpmayı engellemek için diğer elini kullanarak onu hafifçe kaldırın ve tutun. Böylece gözünüz daha fazla açılacak ve lensi yerleştirmeniz daha kolay olacaktır.
Sürekli gözünüzü kırpıyorsanız veya gözünüz çok küçükse sadece üst göz kapağını tutmanız yeterli. Lensleri ilk takmaya başladığınızda bu normaldir, çünkü gözüne bir şeylerin temas etmesine alışık değilsiniz. Zamanla üst göz kapağınızı tutmanız gerekmeyebilir.
7. Sakin ve sabit bir şekilde lensi gözünüze doğru kaydırın. Gözünüzü kırpmamaya ya da sarsmamaya çalışın. İstem dışı göz kırpmamak için yukarıya bakmak yardımcı olabilir. Bunun haricinde, lens taktığınız gözünüze odaklanmamak için elinizden geleni yapın, böylece göz kırpmamak daha kolay olur.
8. Lensi nazikçe irisinize yerleştirin. Lensi göz küresine yakın olacak şekilde koyun ve hafifçe yerine bastırın. Lens, gözdeki neme kapılarak kolay bir şekilde gözünüze oturmalıdır. Ardından parmağınızı gözünüzden çekin.
- Lensin, gözün renkli kısmı olan irisin üzerinde olması gerekir. Eğer yapabilirseniz lensi doğrudan bu alanın üzerine koymaya çalışın.
Farklı yöntem: Eğer göz kırpmayı durduramıyorsanız yukarı bakın ve lensi gözünün beyaz kısmına yerleştirin. Gözünü açık tutun ve gözünü lense doğru çevirin. Ardından, nazikçe üst göz kapağını kaldırın ve onu lensin üzerine indirin. Son olarak, lensin yerinde kalması için hafifçe göz kapağınızın üzerine bastırarak baloncukları çıkarın.
9. Göz kapaklarınızı bırakın ve lens rahat hissettirene kadar yavaşça gözlerinizi kırpın. Lenslerinizi yerinden çıkarmadan birkaç kez gözlerinizi kırpın. Aynadan lensin yerinde olduğunu ve onu görebildiğinizi kontrol edin. Gözünüzde acı ya da rahatsızlık olup olmadığına dikkat edin. Lensiniz gözünüzde rahat hissettirmeli.
Gözünüzü kaşındırır ya da acıtırsa lensinizi çıkarın ve solüsyonla temizleyin. Ardından tekrar gözünüze takmayı deneyin.

lens nasıl takılır 10. diğer lens için aynı işlemi tekrarlayın
10. Diğer lenste aynı işlemleri tekrarlayın. İki lensi de taktıktan sonra iyi gördüğünden emin olmak için etrafınıza bakın. İşiniz bittiğinde lens kabındaki solüsyonu lavaboya dökün, kabı durulayın ve lens kabını kapatın.
Göz iltihaplanması riskini artıracağından dolayı asla eski lens solüsyonunu tekrar kullanmayın. Daima yeni lens solüsyonu kullanın.
Lens Nasıl Takılır Hakkında İpuçları
- Çoğu insan için ilk kez lens takmak oldukça zor bir iştir, o yüzden eğer lens takmakta zorlanıyorsan endişelenme. Eğer bunalırsan sakinleşmek için kısa bir ara ver. Sonra tekrar dene.
- İlk defa lens taktığında garip hissetmen son derece normaldir.
- Eğer lens gözünden düşerse onu lens solüsyonu ile iyice durula.
- Eğer lensin gözüne uymadığını düşünüyorsan doktorunla görüş. Farklı bir markayı denemeni sağlayabilir.
- Parmaklarının kuru ve lensin ıslak olduğundan emin ol. Bu, gözüne takarken lensin parmağına yapışmaması içindir.
Lens Nasıl Takılır Hakkında Uyarılar
- Lenslerini takmadan ya da çıkarmadan önce asla el antiseptiği kullanma. El antiseptiği gerçek el yıkamanın yerine geçemez.
- Gözlerin kumlu, ağrılı veya kırmızıysa lenslerini takma. Bunun yerine, yedek gözlüklerini tak ve göz doktoruna görün.
- Lensleri çıkardıktan sonra bile ağrı veya rahatsızlık hissetmeye başlarsan göz doktoruna danış.
- Kirlenmemeleri için kontak lenslerini makyaj yapmadan önce tak. Günün sonunda, göz makyajını silmeden önce kontak lenslerini çıkar.
Lens Nasıl Takılır Hakkında İhtiyacın Olan Şeyler
- Ayna
- Lensler
- Lens Solüsyonu
- Lens Kutusu
- Alerjik gözler için göz damlası
Lens Nasıl Çıkarılır yazımızı okuyun.