İçerik Tablosu
Lens Nasıl Kullanılır
Lens nasıl kullanılır ? Aylık, yıllık, günlük, numaralı / dereceli, renkli lensler ya da şeffaf kontakt lenslerin belirli hijyen koşullarını sağlamanız ve kullanım talimatlarına uyduğunuz sürece kullanımı çok basittir. Doğru tekniği öğrenirseniz bir lensi takıp çıkarmak 10 saniyenizi bile almayacaktır. Eğer aradığınız Lens Nasıl Takılır ? ya da Lens Nasıl Çıkarılır ? öncelikle bu yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Şimdi gelelim genel olarak lensler nasıl kullanılır lens kullanmanın püf noktaları nelerdir?
1. Lenslerinizi takmadan önce kopukluk, yırtık ya da birikinti olup olmadığını kontrol edin. Gözlerinize rahatsızlık verecek bir lensi takmak istemezsiniz. Lense yakından bakarak hasar ve kir kontrolü yapın.
- Eğer lensiniz hasarlı görünüyorsa o lensi atın ve yeni bir lens kullanın.
- Eğer lens üzerinde toz ya da birikinti görürseniz lensi lens solüsyonu ile temizleyin.
2. Lenslerinizi doktorunuzun vereceği talimatlarına göre değiştirin. Çoğu lens bir süre kullanıldıktan sonra atılır, yani onları sık sık değiştirmeniz gerekir. Kullandığınız marka ve türüne bağlı olarak doktorunuz lenslerinizi günlük, haftalık, iki haftada bir ya da ayda bir değiştirmenizi söyleyecektir. Bu sürelere bağlı kalın ve lenslerinizi söylendiği sıklıkta değiştirin. Bu, göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
- Yumuşak lensler genellikle günlük, haftalık, iki haftalık ya da aylıktır. Uzun kullanımlı lensler renkli değilse uyurken kullanılabilir ve bunlar marka ve bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak genellikle haftalık, iki haftada bir ya da aylık olarak değiştirilir. Gaz geçirgen sert lensler çok daha uzun sürelidir ve bir yıla kadar kullanılabilir. Ancak, doktorunuz pek reçete edilmeyen bu lenslerin bakımı ile ilgili ek bakım talimatları verecektir.
- Lenslerinizi daha uzun süre kullanarak tasarruf etmeye çalışmayın. Sağlığın tasarrufu olmaz. Lensleriniz belirli bir süre dayanabilecek şekilde üretilmiştir. Bu süreden sonra bozulmaya ve daha rahatsız edici olmaya başlarlar ve gözüne zarar verebilecek olan mikrop, bakteri veya birikintilerin toplanmasına yatkın hâle gelirler.
3. Sadece doktorunun onay vermesi durumunda lenslerinizle uyuyun. Her akşam lenslerini çıkarmak zahmetli bir iş gibi gelebilir fakat çok önemlidir. Uzun süreli kullanıma uygun olmayan lenslerle uyumak gözlerinizi kurutabilir, gözlerinizi daha fazla bakteriye maruz bırakabilir ve kornea ülseri gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Doktorunuz güvenli olduğunu söylemediği sürece lenslerinizi daima uyumadan önce çıkarın.
Eğer göz kuruluğunuz varsa uyurken kullanılabiliyor olsa da lenslerinizle uyuyamazsınız. Göz kuruluğunuz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun.
4. Lens kabını her 3 ayda bir kaynar suda bekleterek temizleyin ya da değiştirin. Zaten bir çok solüsyon markası solüsyonun yanında kabı hediye ediyor. Lens kabının zamanla kirlenmesi normaldir.
Lens Kabı Nasıl Temizlenir ?
Lens kabını temizlemek için bir tencerede su kaynatın. Sonra, lens kabını kaynar suyun içine koyun ve en az 3 dakika bekleyin. Kaynayan suyun altını kapatın, ardından maşa veya kevgir kullanarak lens kabını sudan çıkarın. Kullanmadan önce kabı soğumaya bırakın. Son olarak, tekrar kullanmadan önce kabı serum fizyolojik (lens solüsyonu) ile durulayın.
- Alternatif olarak, en güvenli seçenek olarak lens kabını yenisiyle değiştir.
Eğer kabın hasarlı ya da kırık görünüyorsa ne kadar süredir kullandığına bakmadan lens kabını hemen değiştirin. Hasarlı ya da kırık lens kabı kullanmak enfeksiyon gelişmesi riskini artırır.
5. Lenslerinizi temizlemek için asla tükürük ya da musluk suyu kullanmayın. Tükürüğün steril değildir ve lenslerin üzerine mikrop ve bakteri bulaştırır. Benzer şekilde, musluk suyu da steril değildir ve sudaki bakteri ya da kimyasallar lenslerinize yapışacaktır. Bunun yanında, tükürük ve su lenslerinizi kurutacaktır. Lenslerini her zaman lens solüsyonu ile temizleyin.
- Dışarıdayken yanında küçük bir şişe lens solüsyonu taşımak faydalıdır. Çantana daha kolay sığması için küçük 60 ml lens solüsyonu da koyabilirsin.
6. Suni gözyaşı damlalarının lenslerle birlikte kullanılabildiğinden emin olun. Çoğu göz damlasının etiketinde göz kuruluğunu tedavi ettiği belirtilir, ancak bunlar lenslerinizi kurutur. Eğer lensleriniz gözünüzdeyken gözlerinizi nemlendirmek isterseniz, göz damlasının lenslerle kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için üzerindeki etiketi okuyun.
- Lenslerinizle kullanabileceğiniz göz damlaları genellikle eczanelerde lens solüsyonlarının yanında olur.
7. Banyo ya da duş almadan önce lenslerinizi çıkarın. Lensleriniz, musluk suyu ya da kişisel bakım ürünlerinden köpük bulaşması nedeniyle kolayca zarar görebilir. Bu durum lenslerinizi kurutabilir, ardında tortu ve zararlı bakteriler bırakabilir. Lenslerinizin ziyan olmaması için banyo veya duş öncesi daima lenslerinizi çıkarın.
Eğer banyo veya duş sırasında lensleriniz gözünüzde olursa göz enfeksiyonu kapabilirsiniz.
8. Lensleriniz gözünüzdeyken yüzmekten ya da jakuziye girmekten kaçının. Havuzlarda, su yollarında ve jakuzilerde bakteri, mikrop ve bazen kimyasallar bulunur. Sıçrayan sular ya da cildinizdeki sular gözünüze ve lensinize kaçabilir. Bu da lenslerine zarar verebilir ya da onları kirletebilir. Bu durum gözde tahrişe ya da enfeksiyona neden olabilir. Bunun yerine, suya girmeden önce lenslerinizi çıkarın ve gözlüklerinizi takın.
Yüzerken kullandığınız lensleri temizledikten sonra bile kullanmak sağlıklı değildir.
9. Reçetenize ayrıca yedek gözlük yazdırın. Çoğu zaman lenslerinizi kullanacak olsanız da, lens kullanamayacağınız zamanlar için yedekte bir gözlük bulundurmanız gerekir. Geceleri gözlük kullanarak gözlerinizi dinlendirmeniz göz sağlığınız açısından daha yararlıdır. Ek olarak, gözlerinizde bir rahatsızlık olduğunda ya da bir enfeksiyon kaptığını düşündüğünüzde gözlüklerinizi takın.
- Enfeksiyon kaptığınızı düşünüyorsanız göz doktorunuza görünün.
- Eğer yedek gözlüğünüzün masraflı olacağından endişeleniyorsanız uygun fiyatlı seçeneklere bakın. SGK’nın her yıl 1 gözlük hakkı verdiğini de unutmayın. İnternet üzerinden de 50 lira gibi düşük bir fiyata gözlük satın alabilirsiniz. Doktorunuzdan reçetenin bir kopyasını vermesini ve üzerine gözlük satın alacağınızda ihtiyacınız olacak bir ölçüm olan göz bebekleri arası uzaklığı (DIP) yazmasını isteyin.
Aylık Lens Nasıl Kullanılır
Aylık lens nasıl kullanır sorusunun cevabı yukarıda yazdığımız kriterler ile aynıdır. Aylık lensleri kullanım ömrü bittiğinde çöpe atmalısınız. Aylık lenslerin üretim tekniğinden ötürü uyumadan önce çıkarmanız tavsiye edilir. Hiç bir lensi haftalarca hiç gözünüzden çıkarmadan kullanmayı düşünmeyin. Bu farklı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Kontakt Lens Nasıl Kullanılır
Kontakt lens nasıl kullanılır sorusunun cevabı yukarıda belirttiğimiz adımlarla aynıdır. Kontakt lens göz için çeşitli hastalıklara tedavi amaçlı ya da göz rengini değiştirmek isteyen kullanıcılar için üretilmiş silikon tabanlı lensleri temsil ederi.
Numaralı Dereceli Lens Nasıl Kullanılır
Numaralı lens nasıl kullanılır sorusunun cevabı yine az önce belirttiğimiz koşullarla aynıdır. Lensin numaralı ya da numarasız olması sadece göz hastalığınız ya da sadece renkli lens kullanmak istemeniz ile ilgilidir.
Lens Kullanım Süresi yazımız okuyun.
Tavsiye “Lens Nasıl Kullanılır”